Branko Bingula

 

Bingula

 

Zagreb, prometna 'špica'. Naručujemo taksi i krećemo prema - rotoru. Vozač je srdačan i nasmijan. Jasno je kako ga gužva ne uznemirava.

- Ne uzrujavam se zbog nekoliko vozila više na cesti, a kad mi i dođe da se naljutim samo se sjetim nilskog konja - priča Branko Bingula, umirovljenik iz Zagreba, iza kojeg se krije zanimljiva životna priča.

 

- Nilskog konja?! - pitamo ga.

- Svojedobno sam zamalo skončao u Africi na račun ljutitog nilskog konja - otkriva vozač Cammeo Black-a pa nastavlja:

- Joj, to mi je bilo jedno od najtraumatičnijih iskustava u životu. S kolegama iz Podravke sam bio na izletu, vozili smo se u čamcu, a oko nas su plivali krokodili. U jednom trenutku čamac se počeo dizati, a ispod njega - nilski konj. Vjerojatno su ga naljutili nepozvani gosti. Digao nas je u zrak, a jedino što sam pomislio u tom tren bilo je: 'Gotovi smo, sad smo krokodilima na meniju'. Srećom, on se povukao i čamac se vratio u prvobitni položaj.

 

Bingula
Bingula

 

Kako ste završili u Africi?

- Rođeni sam Zagrepčanin, ovdje sam završio školu, diplomirao i magistrirao ekonomiju, a kasnije sam otišao u Podravku gdje sam radio na rukovodećoj poziciji koja je bila orijentirana na strano tržište. Zbog posla sam neko vrijeme živio u Tanzaniji. Proputovao sam cijelu Afriku i Bliski istok, a posebno su me oduševili Sejšeli.

 

Čime se još bavite?

- Eto, šest godina vozim taksi. Sviram klavir i orgulje, nastupao sam s raznim bendovima, a posebno pamtim zlatno doba plesnjaka na Jadranu. To su bila vremena... I danas ponekad zasviram, ali mnogo rjeđe.

 

Priča kako je u životu radio razne poslove, a tražio je novi izazov.

- Tada je započela moja Cammeo priča! Prošao sam svu potrebnu obuku i bacio se na posao. Sistem rada u ovoj tvrtki je sjajan - nauče vas svemu tako da na cestu izlazite potpuno spremni, plaća je najviša u branši, a i nagrade te kada dobro radiš.

 

Iako je prije nekoliko godina ispunio uvijete za mirovinu, i danas je za volanom. Radite, a u mirovini ste, kako to?

- Jednostavno. Život umirovljenika bio mi je monoton pa sam odlučio spojiti ugodno s korisnim. Jako sam zadovoljan, a možete me sresti ako naručite vožnju Cammeo Blacka.

 

Kako ste se snašli s tehničkim novotarijama? Tableti, navigacije...

- Moj je moto: 'To je alat, to ti treba!'. Malo su mi pomogle i kćeri pa sam sve brzo savladao, ali i danas u automobilu vozim knjige koje me opuštaju za vrijeme pauza.

 

U životu ste radili s raznom profilima ljudi, kakva su vaša iskustva sa strankama?

- Nemam negativnih iskustava. Možda mi jednom godišnje stanka pobjegne bez da plati vožnju, ali to je zanemarivo na tako velikom broju suputnika.

 

Koje anegdote posebno pamtite iz života za volanom?

- Oko ponoći stiže poziv za vožnju. Uputio sam se prema trgovačkom centru na istočnom kraju grada gdje me je dočekala Mađarica i dva Mađara. Mlađi ljudi. Ulaze oni u automobil i pitaju može li vožnja do Budimpešte. Objašnjavaju kako za nekoliko sati moraju biti u zračnoj luci Ferihegy. Oni podižu novac na bankomatu, palim taksimetar i krećemo prema granici. Stigli su bez problema na let. Dogode se i takve vožnje, a mi smo spremni ispuniti sve želje.

 

Gdje ste još vozili taksi u inozemstvo?

- Jedna gospođa s Jaruna me tražila da je vozim u Beč. Kad smo stigli, ustanovili smo da adresa na koju je željela stići - uopće ne postoji. Gospođa se tada predomislila i rekla: 'Vozite me ipak u Klagenfurt'. Na kraju smo se vratili u Zagreb, a kolega mi je kasnije pričao da je on s tom gospođom bio u Klagenfurtu.

 

Što biste savjetovali budućim kolegama koji će graditi karijeru u Cammeu?

- Mi vozači smo maksimalno pripremljeni i educirani, radimo na nivou, a i uvjeti za zaposlenike su vrlo dobri. Također, kolegijalnost je na razini, a ono svima najvažnije koji radimo - plaća nam stiže redovito.

 

Bingula

Bingula

 

Što ćete dalje? Kakvi su vam planovi?

- Vozit ću i dalje taksi. Naposljetku, ako sam uspio izbjeći sigurnu smrt u režiji nilskog konja, zagrebačka 'prometna džungla' za mene je mačji kašalj.

 

Hvala na ugodnoj vožnji.

 

Cammeo ti nudi odličnu zaradu, a brinemo i o tome da budeš maksimalno spreman kada sjedneš za volan. Za vozilo i druge detalje ne brini. To je naš zadatak. Tvoje je samo da se prijaviš na formi niže. Vidimo se u Cammeu!

Vozi za Cammeo

Prijavi se i postani dio obitelji.